Landelijk wonen en alle voorzieningen bereikbaar!

 

 

 

Haps en omgeving

Haps is een dorp in Noord-Brabant dat deel uitmaakt van de gemeente Cuijk. Het dorp Haps is gelegen in het midden van het Land van Cuijk. Jarenlang lag station van Haps aan het Duits Lijntje. Tot de gemeentelijke herindeling in 1994 van kracht werd, was Haps een zelfstandige gemeente. Zowel het oude gemeentewapen als de gemeentevlag stelden de parochieheilige Sint Nicolaas centraal. Het wapen was afgeleid van het voormalige schependomszegel.

Haps is voornamelijk door landbouwgebied omringd, dat ontstaan is uit ontginningen van het broekgebied ten oosten van de Peel. De belangrijkste waterlopen zijn de Balkloop die uitkomt op de Sint Anthonisloop en als zodanig uitmondt op de Lage Raam. Te oosten van Haps treft men de Laarakker aan.

Rondom Haps liggen vele rozenvelden, want het dorp staat al decennia bekend om zijn rozencultuur. Rozenkwekerij Jac. Verschuren Pechthold is ooit als hofleverancier aangewezen. Aan de Cuijkseweg ligt de Mariamolen en vlakbij in de Haringsestraat ligt de Verborgen tuin. Aan een zijstraat van de Beerseweg, De Cinquant geheten, ligt een gelijknamige zorgboerderij. De Cinquant is tevens een minicamping, net als 't Broek. De familie Mooren heeft jarenlang de bierbrouwerij Mooren & Van Calkar gerund aan de Kerkstraat. Heden ten dage zorgen Weemen Grafische Groep, transportbedrijf Nabuurs en bakkerij De Haas voor een groot stuk werkgelegenheid.

Hiernaast zijn er enkele toeristische voorzieningen. Aan een zijstraat van de Beerseweg, De Cinquant geheten, ligt een gelijknamige zorgboerderij. De Cinquant is tevens een minicamping, evenals camping 't Broek.

Aan de Oeffeltseweg liggen de op- en afrit naar de snelweg (A73) en tevens de regionale vuilstortplaats en de rioolwaterzuivering Land van Cuijk.

Direct ten westen van de A73 en ten noorden van de Oeffeltseweg wordt mogelijk een regionaal bedrijvenpark gerealiseerd (circa 70 hectaren bruto). Dit bedrijvenpark, Laarakker genaamd, roept bij de lokale bevolking protesten op. Landelijk maatschappelijke discussies leiden immers tot steeds meer bezwaren tegen dergelijke bedrijventerreinen als verrommeling van het landschap, grootmoedswaanzin van de lokale gemeenten. Nut en noodzaak wordt naar de toekomst niet aangetoond, milieuhinder ten aanzien van direct omwonenden en het gehele dorp blijven onacceptabel en een rondweg wordt niet voorzien. Financieel worden al aanzienlijke reserves genomen door de lokale overheid. De dorpswerkgroep, opgericht vanuit de dorpsraad, blijft kritisch naar de overheid.

Haps is een groen dorp met veel speelgelegenheid voor kinderen. Ook vindt men er een sporthal (De Stappert), sportveldencomplex De Berkte, tennispark, een manege en een visvijver.

In verenigingsverband kan er gesport worden bij voetbalvereniging Hapse Boys, streetdance vereniging Jesh, tennisvereniging De Zoetsmeer, volleybalclub Havoc, judovereniging Haju, tafeltennisclub Hatac en badmintonvereniging De Sjuttel. De voetbalvereniging en de tennisclub hebben elk hun eigen accommodatie en de resterende verenigingen vinden een onderkomen in sporthal De Stappert die de gemeente Haps heeft laten bouwen op de plek waar vroeger een klooster stond. Haps heeft ook een toneelvereniging genaamd Kunakra. Carnaval wordt gevierd onder leiding van vereniging De Zelfkant.

Muzikaal gezien staat Haps bekend om fanfare Juliana. Onder leiding van dirigent Harrie van Sambeek, die het muziekgezelschap van 1958 tot 1981 leidde, is fanfare Juliana enkele keren op de radio te beluisteren geweest.

Haps heeft ook lange tijd bekend gestaan om het grote aantal horecagelegenheden. In de jaren zeventig was Haps het uitgaanscentrum van de regio met café-zalencentrum Van Hooij en Nellekes bar als middelpunten. Nellekes Bar heet nu De Egelantier en Van Hooij ging over in De Zwaan dat in augustus 1999 afbrandde. Het nachtcafé De Paardenstal en café-zaal De Puttershoek waren in de zeventiger jaren ook succesvol, maar beide bestaan inmiddels niet meer. Nu telt het dorp nog vijf uitgaansgelegenheden, waaronder café-zaal De Posthoorn, ijsallon ijs & spijs,café De Egelantier, café De Molen en café 't Hops Kwartierke. Het aan de Cuijkseweg gelegen hotel Jachtlust is in 2006 verkocht. In de oude molen naast café De Molen (ook 'De Mulder' genoemd in de volksmond) is het jongerencentrum Caboose gehuisvest.

 

Cuijk, een complete verrassing…

Voor een gemeente met een kleine 25.000 inwoners heeft Cuijk opvallend veel voorzieningen en faciliteiten voor inwoners, ondernemers en toeristen. De charme van zijn kleinschaligheid in combinatie met de veelzijdigheid aan mogelijkheden, maakt Cuijk - samen met de kerkdorpen Beers, Haps, Katwijk, Linden, Sint Agatha en Vianen - tot een uitgelezen plek om te wonen, werken, ondernemen, winkelen en recreëren.